Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki konfitury wiśniowej z całymi owocami
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika
Wykonanie:
Mąkę wsypuję do miseczki, dodaję cukier, sodę i przyprawy dokładnie mieszam, ucieram z olejem oraz ciepłym mlekiem. Ciągle ucierając dodaję mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i przyprawami. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Przekładam ciasto. Piekę godzinę w temperaturze 160 C. Po 30 minutach pieczenia na wierzchu ciasta robię nożem wgłębienie i rozprowadzam nim przygotowaną konfiturę. Po upieczeniu ciasto studzę, wyjmuję z formy i odstawiam na kilka dni.