PIERNIKOWA CHOINKA

Składniki:

2 szklanki mąki

2 jajka

2 łyżki masła

20 dag. miodu

1płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika

lukier zrobiony z cukru pudru ubitym białkiem

ozdoby cukiernicze srebrne i złote  perełki

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewam, mieszam z przyprawami i sodą, dodaję jajka oraz masło, zagniatam ciasto. Robię w nim dołek, wlewam ciepły miód, wyrabiam. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Za pomocą rożnej wielkości foremek wycinam z niego gwiazdki, a kieliszkiem małe krążki. Przekładam na posmarowaną tłuszczem blachę i piekę w temperaturze 150 C. około 10 minut. Pierniczki zdejmuję z blachy, schładzam. Następnie układam od największej do najmniejszej gwiazdki, przekładając je małymi krążkami ciasta i sklejając lukrem. Choinkę dekoruję śniegiem zrobionym z lukru oraz gotowymi ozdobami cukierniczymi.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *