Składniki:
Ciasto:
6 jajek
6 łyżek oleju
1szklanka cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1i 1/2 szklanki mąki
3 czubate łyżki kakao
30 dag. pierniczków
Krem:
3. budynie waniliowe lub śmietankowe
1 i 1/2kostki masła
2 jasne galaretki (Np. brzoskwiniowe, cytrynowe)
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, połącz. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piecz około 30 minut w temperaturze. 175 C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.
Krem:
Budynie rozrób ze szklanką wody. Ugotuj na1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj. Ostudź, Masło utrzyj, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłóż na spodnie ciasto ułóż pierniczki. Posmaruj resztą masy, przykryj biszkoptem. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową.