Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
sól
Farsz:
1/2 kg. twarogu półtłustego
1/2kg. ziemniaków
1 średnia cebula
sól,
pieprz
gałka muszkatołowa
przyprawa maggi
Wykonanie:
Najpierw robimy farsz. Ziemniaki ugotować do miękkości, i przepuścić przez praskę, cebulę lekko przyrumienić dodać do rozgniecionego twarogu i zimnych ziemniaków. Dodać sól, pieprz, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej oraz dodać kilka kropli Maggi. Wymieszać.
Wykonanie:
Ciasto:
Wsypać mąkę do naczynia, wlewać powoli ciepłą wodę, oliwę, sól i ugnieść na gładkie ciasto. Woda musi być ciepła, inaczej ciasto będzie twarde. Rozwałkować na około 2 mm. Wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki. Na każdy z nich nakładać łyżką farsz. Zaciskać brzegi dokładnie aby farsz nie wypłynął. Wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażonym boczkiem z cebulą lub gęstą śmietaną.