PIEROGI RUSKIE

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

1 szklanka ciepłej wody

 2 łyżki oliwy

 sól

 Farsz:

1/2 kg. twarogu półtłustego

1/2kg. ziemniaków

1 średnia cebula

sól,

pieprz

gałka muszkatołowa

przyprawa maggi

Wykonanie: 

Najpierw robimy farsz. Ziemniaki ugotować do miękkości, i przepuścić przez praskę, cebulę lekko  przyrumienić dodać do rozgniecionego twarogu i zimnych ziemniaków. Dodać sól, pieprz, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej oraz dodać kilka kropli Maggi. Wymieszać.

Wykonanie:

Ciasto:

Wsypać mąkę do naczynia, wlewać powoli ciepłą wodę, oliwę, sól i ugnieść na gładkie ciasto. Woda musi być ciepła, inaczej ciasto będzie twarde. Rozwałkować na około 2  mm. Wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki. Na każdy z nich nakładać łyżką farsz. Zaciskać brzegi dokładnie  aby farsz nie wypłynął. Wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażonym boczkiem z cebulą lub gęstą śmietaną.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *