Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1jajko
sól
1/4szklanki wody
Farsz:
30 dag. kiszonej kapusty
5dag suszonych grzybów
2 cebule
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Farsz :
Grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę posiekać, dodać cebulę grzyby z wywarem i dusić ok. 45 min. Odcedzić nadmiar wywaru, ostudzić, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać.
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki, jaja, soli i 1/4 szklanki wody zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 – 5 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulką lub boczkiem z cebulką.