PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

Ciasto:

 

2 szklanki mąki pszennej

1jajko

 sól

1/4szklanki wody

Farsz:

30 dag. kiszonej kapusty

5dag suszonych grzybów

2 cebule

1 jajko

2 łyżki oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Farsz :

Grzyby opłukać,  namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać pokroić  w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę posiekać, dodać cebulę grzyby z wywarem i dusić ok. 45 min. Odcedzić nadmiar wywaru, ostudzić, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać.

Wykonanie:

Ciasto:

Z mąki, jaja, soli i 1/4 szklanki wody zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 – 5 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulką lub boczkiem z cebulką.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *