PIEROŻKI DROŻDŻOWE

Składniki:

 

Ciasto:

 

 2 szklanki mąki

1 jajo

3 dag drożdży

3 /4 szklanki mleka,

1łyżeczka cukru

 

 Farsz:

 

50 dag. ugotowanego mięsa wołowego, duża cebula, 1/2 szklanki rosołu, olej do smażenia, sol, pieprz. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Z przesianej mąki, jaja i rozczynu zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso wołowe, przyprawy i razem smażyć około5 minut. Pod koniec wlać do mięsa rosół, aby farsz był podzielny i wilgotny. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego duże krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W sporym rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówką

z kapusty lub kwaszonych ogórków albo jako dodatek do zup.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *