Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajo
3 dag drożdży
3 /4 szklanki mleka,
1łyżeczka cukru
Farsz:
50 dag. ugotowanego mięsa wołowego, duża cebula, 1/2 szklanki rosołu, olej do smażenia, sol, pieprz. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Z przesianej mąki, jaja i rozczynu zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso wołowe, przyprawy i razem smażyć około5 minut. Pod koniec wlać do mięsa rosół, aby farsz był podzielny i wilgotny. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego duże krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W sporym rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówką
z kapusty lub kwaszonych ogórków albo jako dodatek do zup.