PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

 

Ciasto:

 

1,2 kg. mąki

5 dag. drożdży,

5 dag. masła roślinnego,

15 dag. gęstej śmietany

1 szklanka ciepłego mleka

 trochę startej gałki muszkatołowe

 sól

 

Farsz:

 

50 dag. kiszonej kapusty

2 cebule

ugotowane grzyby,

2 jajka

1 łyżka tłuszczu

pieprz

sól

1surowe białko

tłuszcz

kminek

Wykonanie:

 

Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając  po trochu resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn. Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę posiekać, włożyć  do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu,  połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć, aż farsz zbrązowieje. Wówczas dodać  posiekane jaja na twardo, wymieszać, przestudzić. Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepić podłużne pierożki. Następnie ułożyć je co 2 cm .na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować  białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170 C piekarnika  i upiec na złoto. Można też pierożki  upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *