Składniki:
Ciasto:
1,2 kg. mąki
5 dag. drożdży,
5 dag. masła roślinnego,
15 dag. gęstej śmietany
1 szklanka ciepłego mleka
trochę startej gałki muszkatołowe
sól
Farsz:
50 dag. kiszonej kapusty
2 cebule
ugotowane grzyby,
2 jajka
1 łyżka tłuszczu
pieprz
sól
1surowe białko
tłuszcz
kminek
Wykonanie:
Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochu resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn. Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę posiekać, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć, aż farsz zbrązowieje. Wówczas dodać posiekane jaja na twardo, wymieszać, przestudzić. Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepić podłużne pierożki. Następnie ułożyć je co 2 cm .na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170 C piekarnika i upiec na złoto. Można też pierożki upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.