Składniki:
150 g. szpinaku
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
4 filety z piersi kurczaka (po ok. 180 g.)
75 g. sera feta
panierka do drobiu
panierka chrupiący kurczak
3 łyżki oleju
300 ml .bulionu
125 ml. czerwonego wina
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
250 g. przekrojonych winogron
Wykonanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Cebule i czosnek obrać. 1/4 cebuli pokroić w kosteczkę, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać szpinak i posiekany czosnek, dusić, aż płyn wyparuje . Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety umyć i osuszyć, w każdym naciąć kieszeń. Fetę po kroić, wymieszać ze szpinakiem. Farszem napełnić każdy filet. Mięso spiąć wykałaczkami Obtoczyć w panierce Chrupiący kurczak. Włożyć na patelnię, na rozgrzany olej, usmażyć z każdej strony. Resztę cebuli pokroić w piórka, podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać bulion, winogrona i, dusić około 5 minut. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną w y mieszaną z wodą. Filety o zdobić ziołami, podać z sosem.