Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (po okolo 180 g. )
sól
czarny pieprz mielony
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
4 gałązki szałwii
8 cienkich plastrów bekonu
2 cukinie
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Szałwię opłukać, listki oderwać od gałązek i po 1 -2 ułożyć na każdym kawałku mięsa. Mięso owinąć plastrami bekonu. Cukinie oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie plastry Piekarnik rozgrzać do 1 75 C. Dno natłuszczonej kwadratowej formy do zapiekanek wyłożyć plastrami cukinii. Położyć na nich mięso, skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika na środkową półkę, piec około 30 minut. Kurczaka wyłożyć na talerze, ozdobić resztą szałwii. Podać z sałatą lub sałatką z pomidorów i wiejskim chlebem z masłem