PIERSI KURCZAKA W BEKONIE

Składniki:

 

4 filety z piersi kurczaka  (po okolo 180 g. )

sól

czarny pieprz mielony

2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

4 gałązki szałwii

8 cienkich plastrów bekonu

2 cukinie

2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

Filety umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Szałwię opłukać, listki oderwać od gałązek i po 1 -2 ułożyć na każdym kawałku mięsa. Mięso owinąć plastrami bekonu. Cukinie oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie plastry Piekarnik rozgrzać do 1 75 C. Dno natłuszczonej kwadratowej formy do zapiekanek wyłożyć plastrami cukinii. Położyć na nich mięso, skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika na środkową półkę, piec około 30 minut. Kurczaka wyłożyć na talerze,  ozdobić resztą szałwii. Podać z sałatą lub sałatką z pomidorów i wiejskim chlebem z masłem

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *