PIKANTNE SKRZYDEŁKA KURCZAKA

Składniki:

 

1 kg. skrzydełek kurczaka

1 szklanka keczupu

1 łyżeczka chili

3 łyżki miodu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka zmielonej gorczycy

2-3 roztarte ząbki czosnku

1/2łyżeczki zmielonego imbiru

1 cytryna pokrojona na ósemki

natka pietruszki lub rozmaryn

 

Wykonanie:

 

Skrzydełka wypłukać, osuszyć, odkroić koniuszki i rozdzielić w stawie na dwie części. Pozostałe składniki, oprócz zieleniny, wymieszać w dużej misce, dodać skrzydełka, naczynie przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 12-24 godzin. Osączone z marynaty skrzydełka mięsną stroną do  dołu ułożyć przy brzegu płytkiego żaroodpornego naczynia lub półmiska w odstępach około 1 cm. posmarować marynatą. Przykryć pergaminem lub papierem śniadaniowym i gotować 6-7 minut. Skrzydełka wyjąć, przewrócić, posmarować marynatą i gotować bez przykrycia 6-7 minut . Przełożyć potrawę na półmisek, przybrać zieleniną i cytryną. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *