Składniki:
4 kg ogórków
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
1/2 kg cebuli
Składniki:
Zalewa do ogórków
6 szklanek wody
3/4 szklanka soli
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 4 cząstki jak są bardzo dojrzałe i duże ogórki to musimy łyżeczką wydrążyć miąższ Najlepiej robić z małych i średnich ogórków. Paprykę pokroić w paski cebulę w krążki .Mieszamy wszystko razem i zalewamy wcześniej przygotowaną i wystudzona zalewą z wody i soli. Odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie odlewamy całkowicie i lekko wyciskając wkładamy pikle do słoików. Tak przygotowane pikle zalewamy właściwą zalewą. Pasteryzujemy słoiki 10 minut.
Składniki:
Zalewa do słoików:
5 szklanek wody
2 i 1/2 szklanki octu
4 szklanki cukru.