PLACEK CEBULOWY Z BOCZKIEM

Składniki:

 

400  g. mąki

40 g. drożdży

1 łyżeczka cukru

140 g. smalcu

2 żółtka

sól

1,5 kg. cebuli

2 łyżki oleju

400 g. kwaśnej śmietany

4 jajka

pieprz czosnkowy

200 g. boczku

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać do miski. Wlać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z cukrem. Przykryć, rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Smalec roztopić i wystudzić. Do mąki z drożdżami dodać około 400 ml. wody, żółtka i sól, wyrobić ciasto. Dodać smalec, wyrabiać, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Cebulę obrać, pokroić w krążki, dusić na oleju około 10 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z jajkami, doprawić solą i pieprzem czosnkowym Ciasto zagnieść, rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, uformować 2-cm brzeg. Gęsto nakłuć widelcem. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Na cieście rozłożyć masę cebulową,posypać boczkiem pokrojonym w kostkę. Piec około 45 minut.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *