Składniki:
400 g. mąki
40 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
140 g. smalcu
2 żółtka
sól
1,5 kg. cebuli
2 łyżki oleju
400 g. kwaśnej śmietany
4 jajka
pieprz czosnkowy
200 g. boczku
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Wlać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z cukrem. Przykryć, rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Smalec roztopić i wystudzić. Do mąki z drożdżami dodać około 400 ml. wody, żółtka i sól, wyrobić ciasto. Dodać smalec, wyrabiać, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Cebulę obrać, pokroić w krążki, dusić na oleju około 10 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z jajkami, doprawić solą i pieprzem czosnkowym Ciasto zagnieść, rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, uformować 2-cm brzeg. Gęsto nakłuć widelcem. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Na cieście rozłożyć masę cebulową,posypać boczkiem pokrojonym w kostkę. Piec około 45 minut.