Składniki:
30 dag. surowej masy marcepanowej
7 czubatych łyżeczek żelatyny
5 jajek
1 kg. jogurtu
1 torebka cukru wanilinowego
8,5 dag. cukru
3 łyżki soku pomarańczowego
30 dag śmietany kremówki
15 dag. czerwonych porzeczek
1 torebka kisielu wiśniowego
Wykonanie:
Marcepan zetrzeć. Dodać 2 jajka i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać jeszcze 5 minut. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C. i piec przez 30 minut Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odstawić, aby spęczniała. Jogurt utrzeć z cukrem waniliowym, 7 dag. cukru i sokiem pomarańczowym. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Krem rozsmarować na marcepanowym spodzie i wstawić do lodówki na 3 godziny. W tym czasie porzeczki umyć, oczyścić, poodrywać od gałązek. Owoce wsypać do garnka. Dodać 150 ml. wody i resztę cukru. Zagotować. Proszek kisielowy dobrze wymieszać z 50 ml. wody, wlać do owoców w garnku i zagotować mieszając. Całość odstawić do wystudzenia. Gotowy placek pokroić na kwadratowe kawałki. Na każdym położyć porcję porzeczkowego kisielu. Wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut.