PLACEK ŚLIWKOWY

Składniki:

1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
4 łyżki oleju
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 kg owoców (jabłka lub śliwki)
4 jajka

Wykonanie:

Jaja, cukier utrzeć, dodać obie maki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać mikserem. Zagotować margarynę z olejem i gotujące wlać do ciasta, mieszając ręcznie wolno. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć owoce śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki zależnie od wielkości. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 C 50 – 60 minut. Składniki są na mniejszą formę. Ja robie w tortownicy 24 cm. i robię z1,1/2 porcji składników. Wierz ciasta posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *