Składniki:
Kruche ciasto:
190 g .mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g. masła
75 g. cukru,
125 g. masła
75 g. cukru
2 łyżki mleka
1 jajko
Składniki:
Masa
500 ml. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 g. kwaśnej śmietany
250 g. mrożonych malin
Poza tym:
tortownica (26 cm)
tłuszcz do formy
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, posiekanego masła, cukru, mleka i jajka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić około 30 minut. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciastem i uformować niewysoki brzeg.
Wykonanie:
Masa :
4 łyżki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i ponownie zagotować. Naczynie zdjąć z ognia, budyń wystudzić, co jakiś czas mieszając. Do budyniu dodać śmietanę, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Na masę budyniowo- śmietanową wyłożyć maliny. Ciasto piec około 60 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Placek podawać oproszony przesianym cukrem pudrem.