PLACEK ŚMIETANOWY Z SOCZYSTYMI MALINAMI

Składniki:

Kruche ciasto:

190 g .mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g. masła

75 g. cukru,

125 g. masła

75 g. cukru

2 łyżki mleka

1 jajko

 

Składniki:

Masa

500 ml. mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

500 g. kwaśnej śmietany

250 g. mrożonych malin

Poza tym:

tortownica (26 cm)

tłuszcz do formy

cukier puder

 

Wykonanie:

Ciasto:

 

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, posiekanego masła, cukru, mleka i jajka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić około 30 minut. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciastem i uformować niewysoki brzeg.

Wykonanie:

 

Masa :

 

4 łyżki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i ponownie zagotować. Naczynie zdjąć z ognia, budyń wystudzić, co jakiś czas mieszając. Do budyniu dodać śmietanę, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Na masę budyniowo- śmietanową wyłożyć maliny. Ciasto piec około 60 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Placek podawać oproszony przesianym cukrem pudrem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *