PLACEK WŁOSKI

Składniki:

Ciasto 1:

 

12 dag. masła

20 dag. cukru pudru

7 żółtek

25 dag. mąki

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z pomarańczy

olejek pomarańczowy

 

Wykonanie:

Ciasto I;

 

Masło, żółtka, cukier utrzeć do białości, dodać śmietanę, mąkę z proszkiem, wymieszać i wyłożyć na blachę.

 

Składniki:

Ciasto II:

 

 20 dag. cukru pudru

7 białek

6 dag. mąki ziemniaczanej

7 dag. mąki pszennej

12 dag .stopionego masła

cukier waniliowy

Wykonanie:

Ciasto II;

 

Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukier – cały czas ubijać, b wsypać obydwie mąki, cukier waniliowy, wlać tłuszcz, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwsze ciasto.

 

Składniki:

Ciasto III:

 

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyżki mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Ciasto III:

 

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i kakao, lekko wymieszać. Wyłożyć na poprzednie ciasta. Piec około  30-40 minut w 180 C.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *