PLACEK Z WARZYWAMI

Składniki:

 

10  g. drożdży

70 g. roztopionej letniej margaryny

sól

250  g. mąki

500  g pomidorów

500  g. cukinii,

80  g. startego ementaleru

2 jajka

100  g. gęstej śmietany

1 łyżka posiekanego majeranku

1 łyżka  posiekanego tymianku

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozpuścić w 150 ml. letniej wody. Dodać margarynę, szczyptę soli i mąkę, wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Pomidory i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w plastry Blachę natłuścić i wyłożyć ciastem, formując niewysoki brzeg. Ciasto  ponakłuwać  widelcem. Piekarnik  rozgrzać do 200 C. Na ciasto wyłożyć plastry warzyw tak, aby zachodziły na siebie, doprawić solą i posypać startym serem. Jaja wymieszać ze śmietaną i   ziołami, zalać warzywa. Placek piec około 40 minut na środkowej półce  piekarnika. Podawać zaraz  po upieczeniu.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *