Składniki:
10 g. drożdży
70 g. roztopionej letniej margaryny
sól
250 g. mąki
500 g pomidorów
500 g. cukinii,
80 g. startego ementaleru
2 jajka
100 g. gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego majeranku
1 łyżka posiekanego tymianku
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 150 ml. letniej wody. Dodać margarynę, szczyptę soli i mąkę, wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Pomidory i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w plastry Blachę natłuścić i wyłożyć ciastem, formując niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Na ciasto wyłożyć plastry warzyw tak, aby zachodziły na siebie, doprawić solą i posypać startym serem. Jaja wymieszać ze śmietaną i ziołami, zalać warzywa. Placek piec około 40 minut na środkowej półce piekarnika. Podawać zaraz po upieczeniu.