Składniki:
800 g. ziemniaków
2 jajka
1 łyżka mąki
sól
pieprz czarny mielony
2 cebule
4 żółte papryki chili
4 czerwone papryki chili
olej do smażenia
estragon
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Cebule obrać i posiekać. Strąki chili opłukać, naciąć wzdłuż, po usunięciu nasion pokroić w paseczki i razem z cebulą dodać do ziemniaków. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na tłuszcz dużą łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej. Placki smażyć z każdej strony po 4-5 minut. Usmażone placki wkładać d o ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Przed podaniem ozdobić listkami estragonu.
(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)