Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki< w oryginale 1 i 1/4 szklanki>
1 jajko
1/4 szklanki drobnego cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
szczypta soli
trochę masła lub oleju do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Kiedy dodacie 1 i 1/4 szklanki maślanka będzie ono dosyć lejące.
Specjalną patelnię do placków lub z nie przywierającym dnem rozgrzać z odrobiną masła lub oleju. Nałożyć po 1- 2 łyżek masy i smażyć na średnim ogniu, aż będą rumiane. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez moment, aż placek z drugiej strony nabierze złocistego koloru.