PLECIONKA Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

 

 3 szklanki mąki

1 kostka masła

1i1/2 szklanki cukru

4 nieduże jajka

1łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1 duża puszka brzoskwiń

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Brzoskwinie osączyć, pokroić na ćwiartki albo ósemki. Do przesianej  mąki wymieszanej z proszkiem dodać 3 jajka cukier, cukier  waniliowy sól, miękkie masło i wymieszać, a następnie  szybko zagnieść ciasto . Rozwałkować je na prostokątny placek i przełożyć na natłuszczoną blachę. Pośrodku ciasta na prawie całej długości ułożyć owoce a boki ukośnie ponacinać tak  by powstały paski szerokości 2 cm. Krzyżować przeciwległe, paski nad owocami i zlepiać na środku ciasta( tak jak na zdjęciu)posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 C.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *