Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
1i1/2 szklanki cukru
4 nieduże jajka
1łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 duża puszka brzoskwiń
szczypta soli
Wykonanie:
Brzoskwinie osączyć, pokroić na ćwiartki albo ósemki. Do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem dodać 3 jajka cukier, cukier waniliowy sól, miękkie masło i wymieszać, a następnie szybko zagnieść ciasto . Rozwałkować je na prostokątny placek i przełożyć na natłuszczoną blachę. Pośrodku ciasta na prawie całej długości ułożyć owoce a boki ukośnie ponacinać tak by powstały paski szerokości 2 cm. Krzyżować przeciwległe, paski nad owocami i zlepiać na środku ciasta( tak jak na zdjęciu)posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 C.