PLEŚNIAK NELI

Składniki;

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
3 łyżki smalcu
3 łyżki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki kakao

 

Piana;

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo;
1 słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu według swojego uznania

Wykonane;

 

Żółtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać przesianą mąkę,margarynę,smalec,cukier,proszek do pieczenia,wszystko posiekać nożem  zarobić ciasto i podzielić na dwie części.Do jednej z nich dodać kakao i wrobić.Ciasta włożyć do osobnych woreczków i dać na 15 minut do zamrażalnika. Na  dno  blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej i posypanej bułka tartą wyłożyć ciasto białe tak aby dno było całe zakryte,na to wyłożyć  dżem i  zetrzeć na dużej tarce po całej blaszce  ciasto z kakaem, zostawić po trochu ciasta białego i z kakaem, i zetrzeć lub pokruszyć  to ciasto na pianę.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. i piecz około 40-50minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać posypać cukrem pudrem.

Piana;

Białka ubijamy ze szczypta soli  dodajemy cukier dalej ubijamy na sztywno i dodajemy mąkę ziemniaczaną lekko mieszamy i wylewamy na ciemne ciasto.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.