POLĘDWICZKI OTULONE BOCZKIEM

Składniki:

 

2 polędwiczki wieprzowe po około 30dag

20 plasterków boczku

1łyżka posiekanego rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

olej

sol

pieprz

sznurek

 

Wykonanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem,

obsmaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstaw, by wystygło.

Przygotuj kilka kawałków sznurka do obwiązania mięsa dookoła po

4-5 sznurki na polędwiczkę i 2 dłuższe do przewiązania wzdłuż. Sznurki rozłóż

osobno na desce w kolejności: najpierw najdłuższe, a na nich krótsze

w odstępach 2-3 cm. Na nich połóż plastry boczku tak, by na siebie zachodziły,

posyp ziołami. Połóż na tym mięso, owiń boczkiem, zwiąż sznurkami, ułóż

w naczyniu żaroodpornym i piecz 25-35minut. Z gotowego mięsa zdejmij sznurki.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *