Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe po około 30dag
20 plasterków boczku
1łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
olej
sol
pieprz
sznurek
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem,
obsmaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstaw, by wystygło.
Przygotuj kilka kawałków sznurka do obwiązania mięsa dookoła po
4-5 sznurki na polędwiczkę i 2 dłuższe do przewiązania wzdłuż. Sznurki rozłóż
osobno na desce w kolejności: najpierw najdłuższe, a na nich krótsze
w odstępach 2-3 cm. Na nich połóż plastry boczku tak, by na siebie zachodziły,
posyp ziołami. Połóż na tym mięso, owiń boczkiem, zwiąż sznurkami, ułóż
w naczyniu żaroodpornym i piecz 25-35minut. Z gotowego mięsa zdejmij sznurki.