POTRAWKA Z SERKIEM TOFU

Składniki:

 

300 g brukselki

4 marchewki

750 g ziemniaków

sol

150 g. szalotek

500 g .serka tofu

1łyżka masła

2 łyżki mąki

200 g. śmietany kremówki

200 g. sera feta

1/2 pęczka tymianku

czerwony pieprz do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Brukselkę pokrój na polówki. Obrane marchewki i ziemniaki pokrój odpowiednio

w plasterki i kostkę. Gotuj w posolonej wodzie 10   minut.   Obierz szalotki, pokrój na połówki.  Tofu pokrój w kostkę. Na patelni zrumień tofu na maśle i wyjmij (zachowaj tłuszcz).Warzywa odcedź, zachowaj wywar. Szalotki i ugotowane warzywa wrzuć na patelnię, oprósz mąką  i zalej 300 ml. wywaru. Dolej  śmietanę, doprowadź do wrzenia   i gotuj 5 min na małym ogniu. Fetę pokrusz, odstaw trochę do dekoracji, resztę dodaj do garnka. Gotuj do rozpuszczenia fety, dodaj tofu i gotuj jeszcze 4 minuty. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Potrawkę dopraw solą. Posyp tymiankiem i odłożoną fetą. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *