Składniki:
300 g brukselki
4 marchewki
750 g ziemniaków
sol
150 g. szalotek
500 g .serka tofu
1łyżka masła
2 łyżki mąki
200 g. śmietany kremówki
200 g. sera feta
1/2 pęczka tymianku
czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Brukselkę pokrój na polówki. Obrane marchewki i ziemniaki pokrój odpowiednio
w plasterki i kostkę. Gotuj w posolonej wodzie 10 minut. Obierz szalotki, pokrój na połówki. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni zrumień tofu na maśle i wyjmij (zachowaj tłuszcz).Warzywa odcedź, zachowaj wywar. Szalotki i ugotowane warzywa wrzuć na patelnię, oprósz mąką i zalej 300 ml. wywaru. Dolej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min na małym ogniu. Fetę pokrusz, odstaw trochę do dekoracji, resztę dodaj do garnka. Gotuj do rozpuszczenia fety, dodaj tofu i gotuj jeszcze 4 minuty. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Potrawkę dopraw solą. Posyp tymiankiem i odłożoną fetą. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.