Składniki:
300g. brukselki
4 marchewki
750 g. ziemniaków
sól
150 g. szalotek
500 g serka tofu
1 łyżka masła
2 łyżki ąki
200 g. śmietany kremówki
200g. sera feta
1/2 pęczka tymianku
czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Brukselkę pokrój na połówki.Obrane ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Gotuj w posolonej wodzie 10 minut.Obierz szalotki i pokrój na połówki.Tofu pokrój w kostkę.Na patelni zrumień tofu na maśle wyjmij i zachowaj tłuszcz.Warzywa odcedź zachowaj wywar.Szalotki i ugotowane warzywa wrzuć na patelnie,oprósz mąką i zalej 300ml. wywaru.Dolej śmietanę doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.Fetę pokrusz zostaw trochę do dekoracji, resztę dodaj do garnka.Gotuj do rozpuszczenia fety,dodaj tofu i gotuj 4 minuty.Tymianek opłucz,osusz ,oderwij listki.Potrawkę dopraw solą.Posyp tymiankiem i odłożoną fetą.Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.