POTRAWKA Z SERKIEM TOFU

Składniki:

300g. brukselki

4 marchewki

750 g. ziemniaków

sól

150 g. szalotek

500 g serka tofu

1 łyżka masła

2 łyżki ąki

200 g. śmietany kremówki

200g. sera feta

1/2 pęczka tymianku

czerwony pieprz do dekoracji

Wykonanie:

Brukselkę pokrój na połówki.Obrane ziemniaki i  marchewkę pokrój w kostkę. Gotuj w posolonej wodzie 10 minut.Obierz szalotki i pokrój na połówki.Tofu pokrój w kostkę.Na patelni zrumień tofu na maśle wyjmij i zachowaj tłuszcz.Warzywa odcedź zachowaj  wywar.Szalotki i ugotowane warzywa wrzuć na patelnie,oprósz mąką i  zalej 300ml.  wywaru.Dolej śmietanę  doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut  na małym ogniu.Fetę pokrusz zostaw trochę do dekoracji, resztę dodaj do garnka.Gotuj do rozpuszczenia fety,dodaj tofu i gotuj 4 minuty.Tymianek opłucz,osusz ,oderwij listki.Potrawkę dopraw solą.Posyp tymiankiem i odłożoną fetą.Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *