Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki cukru
2-3 szklanki wymieszanych orzechów: laskowych i włoskich oraz migdałów i orzeszków ziemnych
5-6 szklanek prażonej kukurydzy
wykonanie:
Masło, miód i cukier wymieszać w misce żaroodpornej (pojemność 3 1itry) i mikrofalować bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) 5 minut lub aż syrop zagotuje się i nabierze bursztynowego koloru, raz mieszając. Wsypać orzechy, wymieszać, mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 6 minut, dwukrotnie mieszając. Orzechy powinny być chrupiące. Wymieszać orzechy z kukurydzą, przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną masłem i równo rozprowadzić, pozostawić do wystudzenia, po czym połamać na kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku po ciastkach.