PRAŻONA KUKURYDZA Z ORZECHAMI

Składniki:

 

1/2 kostki masła

1/2 szklanki płynnego miodu

1/2 szklanki cukru

2-3 szklanki wymieszanych orzechów: laskowych i włoskich oraz migdałów i orzeszków ziemnych

5-6 szklanek prażonej kukurydzy

 

wykonanie:

 

Masło, miód i cukier wymieszać w misce żaroodpornej (pojemność 3 1itry) i mikrofalować bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) 5 minut lub aż syrop zagotuje się i nabierze bursztynowego koloru, raz mieszając.  Wsypać orzechy, wymieszać, mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 6 minut, dwukrotnie mieszając.  Orzechy powinny być chrupiące. Wymieszać orzechy z kukurydzą, przełożyć na folię aluminiową  wysmarowaną masłem i równo rozprowadzić, pozostawić  do wystudzenia, po czym połamać na kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku po ciastkach.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *