Składniki:
1 kg. ziemniaków, obranych
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
30 dag. wędzonej kiełbasy lub boczku
1 cebula
szczypiorek
Wykonanie:
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Ziemniaki ugotować w solonej wodzie. Pod koniec gotowania odlać około 250 ml. wody a resztę odcedzić. Do ziemniaków wlać z powrotem odlaną wodę dodać mąkę, równomiernie posypując ziemniaki nie mieszać i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem na gładką masę. Nakładać na talerze łyżką maczaną w ciepłym tłuszczu. Posypać podsmażoną kiełbaską i cebulką i świeżym posiekanym szczypiorkiem. Podawać jako osobne danie z kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do obiadu.