Składniki;
30-40 dag.. herbatników
750 ml. śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
300 ml. zimnego mleka
3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
starta czekolada
zmielone orzechy do posypania ciasta
Wykonanie;
W prostokątnej blaszce ułożyć warstwę herbatników i na niej rozsmarować masę krówkową. Na masie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Krem ajekoniakowy przygotować z mlekiem, rozłożyć na herbatnikach. Krem przykryć herbatnikami. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną. Masę wyłożyć na herbatniki, równo rozsmarować. Wierzch ozdobić czekoladą z orzechami lub samą czekoladą.