PRZEKŁADANIEC

Składniki:

1 gotowy biszkopt kakaowy

 

Ciasto makowo-kokosowe:

5 białek

1/2 szklanki cukru

10 dag wiórków kokosowych

1 szklanka suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

5 żółtek

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1cukier waniliowy

1  kostka margaryny

6 łyżek cukru pudru

1 litr mleka

1 duża paczka biszkoptów

2 jasne galaretki

 

Wykonanie:

 

Biszkopt kroję na 2 placki.  Na ciasto makowo-kokosowe ubijam białka na pianę  i łączę z resztą składników, lekko mieszam. Piekę 30 minut  w temp. 180 C. Na masę  zagotowuję mleko z cukrem waniliowym, dodaję wymieszane ze śmietaną żółtka, masę mieszając zagotowuję. Odstawiam na pół godziny. Odcedzam przez gęste sitko lub gazę. Ucieram margarynę z cukrem pudrem, dodaję masę serową i mieszam. Przekładam kolejno ciasto: ciemny biszkopt, masa, ciasto makowo- kokosowe – masa – ciemny biszkopt – okrągłe biszkopty. Całość zalewam tężejącą galaretką, przygotowaną w połowie wody.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *