Składniki:
2 duże udka z kurczaka takie aby po wyjęciu kości było około1/2 kg mięsa
30-40 dag .piersi z kurczaka
40 dag szynki wieprzowej
100 ml .wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki vegety
1/2 metra osłonki termicznej
Wykonanie:
Z udek usunąć kości. Wszystkie mięso pokroić w kostkę. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy ,wymieszać. Następnie wlać wodę i wsypać żelatynę ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na 12godzin, przykryć. O słonkę zawiązać sznurkiem z jednej strony ,włożyć mięso ,dobrze docisnąć .Zawiązać drugi koniec. Parzyć na wolnym ogniu 1i1/2 godziny. Wyjąć ,wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin aby mięsko dobrze zastygło.