Składniki:
1/2 kg. miąższu z dyni
2 cebule
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka ziaren gorczycy
sok z 1 pomarańczy
270 ml. octu
5dag. cukru
2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w krążki,
sól
pieprz cayenne
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
4 sprawione pstrągi
do dekoracji:
1cytryna
1 pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę z gorczycą. Dodać dynię i paprykę, krótko dusić. Dodać sok pomarańczowy, 2 łyżki octu i cukier, gotować około 10 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, czatnej gotować około 15 minut. Dodać cebulkę ze szczypiorem i gotować jeszcze 3 minuty. czatnej doprawić solą i pieprzem cayenne, chłodzić 3 godziny. Włoszczyznę zagotować w 1 litrze wody z resztą octu i 1 łyżką soli, włożyć opłukane pstrągi, gotować 12-15 minut. Ryby wyjąć z wywaru, ozdobić cytryną i pietruszką, podawać z czatnejem.