Składniki:
4 średnie pstrągi łącznie ok. 2 kg
4 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki roztopionego masła,
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1/4 pieprzu tureckiego
1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Ryby sprawić, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć, wymieszać z soją i czarnym pieprzem. Natrzeć dobrze ryby po obu stronach. Ułożyć je w podłużnym żaroodpornym naczyniu (może być brytfanna), wysmarowanym
łyżką masła. Wstawić do gorącego piecyka. W oddzielnym naczyniu wymieszać resztę rozpuszczonego masła z sokiem cytrynowym, sosem sojowym i papryką. Od czasu do czasu polewając ryby sosem. Podawać z ryżem na sypko.