PSTRĄG W MIGDAŁACH Z WARZYWAMI

Składniki:

4 średniej wielkości pstrągi

15 dag. masła

5 dag płatków migdałowych

1 cytryna

natka pietruszki

warzywa gotowane Np. kalafior, ziemniaki

pokrojona w kawałki papryka czerwona i żółta

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Pstrągi sprawiam, myję pod zimną bieżącą wodą, skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą od wewnątrz i zewnątrz, oprószam świeżo mielonym pieprzem (najlepszy jest pieprz cytrynowy). Na głębokiej patelni  klaruję masło (mocno rozgrzewam, zdejmuję tworzącą się pianę), układam pstrągi i smażę na niezbyt silnym ogniu po około 8 minut z każdej strony. Usmażone ryby przekładam na ogrzany półmisek. Na maśle po smażeniu ryb lekko podpiekam płatki migdałów, przekładam na pstrągi. Ryby podaję z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natka pietruszki oraz warzywami. Bardzo dobrze komponują się Np. z zielonym brokułem. Potrawę przystrajam także paskami papryki.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *