Składniki:
4 średniej wielkości pstrągi
15 dag. masła
5 dag płatków migdałowych
1 cytryna
natka pietruszki
warzywa gotowane Np. kalafior, ziemniaki
pokrojona w kawałki papryka czerwona i żółta
sól
pieprz
Wykonanie:
Pstrągi sprawiam, myję pod zimną bieżącą wodą, skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą od wewnątrz i zewnątrz, oprószam świeżo mielonym pieprzem (najlepszy jest pieprz cytrynowy). Na głębokiej patelni klaruję masło (mocno rozgrzewam, zdejmuję tworzącą się pianę), układam pstrągi i smażę na niezbyt silnym ogniu po około 8 minut z każdej strony. Usmażone ryby przekładam na ogrzany półmisek. Na maśle po smażeniu ryb lekko podpiekam płatki migdałów, przekładam na pstrągi. Ryby podaję z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natka pietruszki oraz warzywami. Bardzo dobrze komponują się Np. z zielonym brokułem. Potrawę przystrajam także paskami papryki.