PSTRĄG W WARZYWNEJ GALARECIE

Składniki:

 

4 średnie pstrągi

1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

1 cytryna

2 białka

żelatyna

sól

pieprz

jajko ugotowane na twardo

Wykonanie:

Sprawić pstrągi, odciąć głowy, ogony i skrzela. Ryby pokroić na dzwonka, oprószyć solą, pieprzem

i odstawić na 30-40 minut. Obrać warzywa, zalać wrzącą wodą i gotować razem z głowami i skrzelami około 40 minut Przecedzić wywar, dodać soli, pieprzu i włożyć ryby. Gotować na małym ogniu około 12 minut. Ryby ostrożnie wyjąć z wywaru. Usunąć ości z ryb i ułożyć je na półmisku. Udekorować warzywami oraz cząstkami  jajka. Do wywaru dodać białka i namoczoną żelatynę (wg przepisu) .Wlać sok z cytryny i mocno podgrzać, ubijając trzepaczką. Galaretę przecedzić przez gazę i zalać pstrągi.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *