Składniki:
4 średnie pstrągi
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 cytryna
2 białka
żelatyna
sól
pieprz
jajko ugotowane na twardo
Wykonanie:
Sprawić pstrągi, odciąć głowy, ogony i skrzela. Ryby pokroić na dzwonka, oprószyć solą, pieprzem
i odstawić na 30-40 minut. Obrać warzywa, zalać wrzącą wodą i gotować razem z głowami i skrzelami około 40 minut Przecedzić wywar, dodać soli, pieprzu i włożyć ryby. Gotować na małym ogniu około 12 minut. Ryby ostrożnie wyjąć z wywaru. Usunąć ości z ryb i ułożyć je na półmisku. Udekorować warzywami oraz cząstkami jajka. Do wywaru dodać białka i namoczoną żelatynę (wg przepisu) .Wlać sok z cytryny i mocno podgrzać, ubijając trzepaczką. Galaretę przecedzić przez gazę i zalać pstrągi.