Składniki:
2 szklanki mąki
1szklanka wody
1/2 szklanki stopionego masła
6 jajek
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
masło do smarowania
2 szklanki ubitej kremowej śmietany
tabliczka czekolady
lukier lub cukier puder
Wykonanie:
Do wody zagotowanej z masłem wsypywać porcjami przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla. Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać wałkiem, aż masa zbieleje wbijając po jednym jajku. Wlać alkohol, dodać cukier. Z gorącego ciasta formować kulki wielkości połowy jaja, układać je na posmarowanej masłem blasze, smarując każdą rozmąconym żółtkiem, i upiec na jasnozłoty kolor (uważać, by nie wyjąć surowych, bo opadną). Gdy ciastka wystygną, ściąć wierzchy, podstawy napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem i udekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.