PYSZNE BUŁECZKI

Składniki:
1 kg. mąki pszennej,typ 550
55 dag. wody,
3 dag. drożdży
5 dag. cukru
1 i 1/2 dag. soli

Wykonanie:


Wodę podzielić na 2 części ( nie muszą być równe); w jednej rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką mąki odstawić do spienienia i wyrośnięcia .W drugiej połowie rozpuścić sól. Mąkę przesiać do miski dodać do tego wodę z solą oraz drożdże. Zagnieść elastyczne, gładkie i dość miękkie ciasto. Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę . Ciasto po zagnieceniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce czas wyrastania 60-90 minut do podwojenia objętości. Ciasto jeszcze raz przegnieść, podzielić na 16 części, uformować bułki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 C. włożyć bułki i piecz około 18 -20minut. W czasie pieczenia można 2-3 kronie spryskać piekarnik i bułki wodą. Gotowe bułki studzić na kratce.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.