Składniki:
50 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
25 dag. cukru
3 jajka
szczypta soli
15 dag. margaryny lub masła
1 kg. tłuszczu roślinnego do frytowania
Wykonanie:
mąkę połącz z proszkiem i cynamonem. Dodaj 15 dag. cukru jajka szczyptę soli i masło Wszystko wyrób na gładkie ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 centymetra.Za pomocą foremki wytnij z niego migdały(o dług.6 cm. i szerok. 3,5 cm).rozgrzej tłuszcz we frytownicy lub w wysokim rondlu. kolejno frytuj ciastka na złoty kolor, wyjmuj łyżką cedzakową dobrze odsącz. Następnie gorące ciastka dokładnie obtocz w pozostałym cukrze pudrze.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)