RACUCHY Z JABŁKAMI

Składniki:

0,5  kg mąki

2 jaja

2 łyżki cukru

5 dkg. drożdży

1,5 szklanki letniego mleka

szczypta soli

4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę

Wykonanie:

W garnuszku rozetrzeć drożdże z cukrem aż do rozpuszczenia, po czym wlać letnie mleko. Mąkę przesiać do miski, wsypać wszystkie składniki ,dodać roztrzepane widelcem dwa jaja, wlać drożdże z mlekiem. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Piec na gorącym oleju i na małym ogniu mocząc łyżkę w gorącej wodzie przed nałożeniem ciasta. Posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *