RATAFIA

Składniki:

 

2,5 kg. owoców (wiśni, śliwek, moreli, malin, gruszek, jabłek itp)

10 dag. rodzynków

10 Gożdzików

starta skórka z cytryny

2 pomarańcze

2 cytryny

3  litry spirytusu

1,2  kg cukru

1,2  litra przegotowanej wody

Wykonanie:

Owoce oczyścić, opłukać osuszyć. Owoce pestkowe (morele, wiśnie, śliwki) wcześniej wydrylować. Nieobrane jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki. Następnie owoce, w kolejności ich dojrzewania, układać w naczyniu, przesypując każdą warstwę niewielką ilością cukru. Odstawić na dobę, aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Spirytus wymieszać z wodą. Przygotować szklane, szczelne naczynie, w którym będziemy robili ratafię. Może być gąsior albo duży słój. Porcjami układać w nim przygotowane owoce. Każdą partię zalewać alkoholem. Dodać pokrojone w plasterki pomarańcze i cytryny. rzucić rodzynki, goździki i skórkę cytrynową. Dosypać resztę cukru. Naczynie zamknąć odstawić na około 3 tygodnie. W tym czasie, co kilka dni, potrząsać naczyniem. Następnie  całość odcedzić wygniatając owoce. Uzyskany nalew przefiltrować. Zlać do butelek .Zakorkować i odstawić jeszcze na co najmniej miesiąc. Ratafia im starsza, tym lepsza.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *