Składniki:
2,5 kg. owoców (wiśni, śliwek, moreli, malin, gruszek, jabłek itp)
10 dag. rodzynków
10 Gożdzików
starta skórka z cytryny
2 pomarańcze
2 cytryny
3 litry spirytusu
1,2 kg cukru
1,2 litra przegotowanej wody
Wykonanie:
Owoce oczyścić, opłukać osuszyć. Owoce pestkowe (morele, wiśnie, śliwki) wcześniej wydrylować. Nieobrane jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki. Następnie owoce, w kolejności ich dojrzewania, układać w naczyniu, przesypując każdą warstwę niewielką ilością cukru. Odstawić na dobę, aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Spirytus wymieszać z wodą. Przygotować szklane, szczelne naczynie, w którym będziemy robili ratafię. Może być gąsior albo duży słój. Porcjami układać w nim przygotowane owoce. Każdą partię zalewać alkoholem. Dodać pokrojone w plasterki pomarańcze i cytryny. rzucić rodzynki, goździki i skórkę cytrynową. Dosypać resztę cukru. Naczynie zamknąć odstawić na około 3 tygodnie. W tym czasie, co kilka dni, potrząsać naczyniem. Następnie całość odcedzić wygniatając owoce. Uzyskany nalew przefiltrować. Zlać do butelek .Zakorkować i odstawić jeszcze na co najmniej miesiąc. Ratafia im starsza, tym lepsza.