Składniki:
2 małe papryki (żółta i zielona)
1 bakłażan
400 g. cukinii
3 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać resztę warzyw, po 150 ml. białego wina i bulionu z warzyw, 100 ml. soku pomidorowego , 6 łyżek octu jabłkowego i 2 łyżki przecieru pomidorowego . Pikantnie doprawić czarnym pieprzem, pieprzem cayenne, solą, 3 łyżeczkami roztartego suszonego tym ianku i 1-2 łyżeczkami mieszanych włoskich ziół. Dusić 10 minut. Dodać 120 g. brązowego cukru, dusić jeszcze 10 minut. Gorący relish przełożyć d o 2-3 słoików (poj. 0,5 litra), szczelniezamknąć. Przechowywać w lodówce około 3 tygodni.