SKŁADNIKI:
200 g kiełków
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tufu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
.
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru ,10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
.
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić. Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki. Serek tufu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić. Kiełki, szpinak, ananas, ogórek, serek tufu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku.
Przygotować sos:
orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładka pastę. Papryczki zalać wodą i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polać niewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.