ROLADA CIELĘCA

Składniki:

 

1  kg. sznyclówki cielęcej

2 łyżki masła

4-5 ząbków czosnku

1 łyżka soku z cytryny

sól

Farsz:

40 dag. tłustej szynki

1 cebula

1 bułka namoczona w mleku

1 łyżka masła

3 jajka

pieprz cayenne

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umyte i osuszone mięso rozbić zwilżonym tłuczkiem na cienki płat, skropić sokiem z cytryny, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Drobniutko pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, połączyć ze zmieloną szynką i bułką odciśniętą z mleka. Wbić jajka, dodać przyprawy, starannie wyrobić. Płat mięsa grubo obłożyć farszem, zwinąć, przewiązać nitką, posmarować stopionym masłem. Roladę ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, wlać pół szklanki wrzątku, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny polewając sosem spod pieczeni. Po usunięciu nitki ułożyć roladę na półmisku, polać wytworzonym sosem, ostudzić. Zimną pokroić na cienkie plastry i udekorować galaretką, powstałą ze schłodzonego sosu. Podawać z ostrymi sosami, Np. tatarskim.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *