Składniki:
1 kg mielonego mięsa
20 dag żółtego sera
2 cebule
2 jaja
por
2 łyżki tartej bułki
łyżka oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso starannie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę, jajami i tartą bułką. Doprawić masę solą i pieprzem. Por oczyścić, sparzyć wrzątkiem lub krótko obgotować. Pozostawić na sitku, żeby dobrze ociekł. Rozłożyć mięso na folii do pieczenia w prostokąt grubości 1 cm. Por przyciąć tak, by pozostał kawałek (biała część) takiej samej długości co krótszy bok prostokąta, położyć go na mięsie. Zwinąć mięso pomagając sobie folią, ale nie zwijać jej z mięsem. Roladę ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie paski żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć i pokroić na dość grube plastry.