Składniki:
Na ciasto:
8 żółtek
10 dag cukru
4 białka
15 dag. mąki
Do przełożenia:
50 dag. czerwonych porzeczek
10 dag. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml. śmietanki 36 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Z jedną połową cukru utrzyj żółtka, z drugą ubij białka. Masy połącz z mąką. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, rozsmaruj w niej ciasto. Piecz 15 minut w 180 C. Ciepłe ciasto zwiń z pergaminem. Porzeczki rozgotuj z cukrem, przetrzyj, odłóż 2 łyżki. Przecier wymieszaj z rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką, gotuj 2 minuty. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z odłożoną masą porzeczkową i rozpuszczoną żelatyną. Z ciasta odkrój prostokąt szerokości 10 cm. Pozostałe ciasto posmaruj masą porzeczkową. Zwiń w ?lornetkę”. Posmaruj śmietaną ułóż na odkrojonym cieście udekoruj.