Składniki:
1 kg filetów rybnych bez skóry Panga , Dorsz , lub ryby słodkowodne
1/2 łyżki soku z cytryny
1bułka namoczona w mleku i odciśnięta
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
2 jajka
1 cebula
Vegeta
1 liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
2 litry wody lub wywar z ryb i warzyw
1 łyżka masła
masło do wysmarowania ściereczki
sól
pieprz mielony
? gałki muszkatołowej zmielonej
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 kostki bulionowe
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle. Filety rybne i odciśniętą bułkę zmielić . Dodać jajka i kaszę mannę . Doprawić solą , pieprzem, Vegetą, gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny do smaku. Wyrobić. Lnianą ściereczkę lub gazę może też być folia spożywcza posmarować masłem. Wyłożyć masę rybną. Uformować wałek. Szczelnie zawinąć w ściereczkę. Zawiązać końce nitką. W szerokim garnku zagotować wodę z kostkami bulionowymi , zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem. Do wrzącego włożyć roladę i gotować 1 godzinę na małym gazie. Wyjąć. Zostawić do ostygnięcia. Odwinąć i pokroić w plastry Jeśli ma być daniem obiadowym podgrzewać w sosie koperkowym. Można też zrobić w galarecie, lub na zimno z sosem majonezowym.