Składniki:
1 kg. chudego boczku (bez skóry)
sól
pieprz
estragon
oregano
Farsz:
40 dag. mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
20 dag. pieczarek
nieduży por
1 łyżka masła
1łyżka smalcu
1łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki roztartego rozmarynu
Wykonanie:
Cienki płat boczku natrzeć solą, pieprzem i zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na maśle, ostudzić. Starannie umytą białą część pora pokroić w cienkie plasterki, połączyć z pieczarkami i mięsem, dodać przyprawy i jajko, dokładnie wyrobić masę. Boczek posmarować grubo farszem, zwinąć, przewiązać nitką, obsypać ziołami ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.