Składniki:
2 duże golonki
2 duże liście laurowe
7 ziaren ziele angielskie
10 ziaren pieprzu
1 łyżka soli
1 czubata łyżka kucharka
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku ostra lub słodka papryka
marchewka, pietruszka cebula
Wykonanie:
Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami, moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie, myjemy. Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy, wkładamy golonki zalewamy wodą, wody ma być tyle żeby golonki były przykryte. Gotujemy golonki do miękkości, moje gotowały się około 1,5 godziny, na małym ogniu. Gorące golonki wyjąć z wody , chwilę przestudzić, wyjąć kości. Czyste mięso, doprawić papryką, ewentualnie dodać jeszcze czosnku granulowanego , lub innych przypraw wg uznania.
Butelkę przeciąć na pół ,wykorzystujemy tą połówkę z szyjką , nałożyć mięsa do środka butelki lekko docisnąć .Wsadzić na noc do lodówki tak by butelka była w pozycji stojącej, rano rozciąć nożem butelkę i wyjąc goloneczkę i można się zajadać .
.