Składniki:
1 kg schabu bez kości
5 białych kiełbasek
Sól
Pieprz
Olej
mąka
Wykonanie:
Schab dzielimy na 10 plastrów. Plastry schabu cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy płat kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladę . Odstawiamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło, wówczas nie potrzebne nam będą wykałaczki czy też sznurek. Na patelnię wylewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której smażyły się rolady wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy , płyn wlewamy do brytfanki ze zrazami. Brytfankę wkładamy do nagrzanego do temp 200 C. piekarnika i pieczemy około 45 minut. Wyjmujemy rolady i robimy sos zagęszczając go mąką rozrobioną z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Można wlać trochę śmietany.