Składniki:
10 filetów śledziowych (najlepsze matiasy)
2 szklanki mleka
2 opakowania serka śmietankowego o smaku łososiowym
4 łyżki gęstej śmietany
kolorowa sałata do dekoracji
sól
pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Filety śledziowe przekładam do miseczki i zalewam mlekiem. Moczę parę godzin. Można też moczyć je w wodzie z octem i co pół godziny zmieniać wodę. Moczone w mleku są delikatniejsze w smaku. Woda z octem sprawia zaś, że są jasne i zdecydowane w smaku. Jeżeli filety są duże to przekrawam każdy na pół. Kremem przygotowanym ze śmietankowego serka o smaku łososiowym wymieszanego z gęstą śmietaną i doprawionego świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym smaruję płaty śledziowe. Zwijam je w ruloniki i każdy spinam wykałaczką. Półmisek wykładam kolorową sałatą i układam na nim przygotowane roladki.