Składniki;
20 dag. kiszonej kapusty
15 dag. wędzonego boczku
1 cebula
5 dużych porcji mięsa wieprzowego bez kości może być z szynki
olej
15 dag .startego, żółtego sera
1/2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz
Wykonanie;
Kapustę zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Boczek i cebulę drobno pokroić, przesmażyć. Dodać do odcedzonej kapusty, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mięso rozbić na cienkie płaty. Posmarować olejem, posypać solą, pieprzem. Na płatach mięsa rozłożyć farsz, zrolować, spiąć wykałaczką. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać serem wymieszanym z ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 C.