Składniki:
1/2 kg. schabu
1/4 małej cukinii
1/4 małego bakłażana
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm.)
1 papryczka chili
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek ziół do dekoracji
Wykonanie:
Schab pokrój na niewielkie kawałki. Każdy rozbij, tak by powstał mały plasterek. Czosnek i imbir obierz, papryczkę chili oczyść, wszystkie składniki posiekaj. Wymieszaj je z sosem sojowym, 4 łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Mięso polej przygotowaną marynatą. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny. Cukinię i bakłażan pokrój na kawałeczki. Warzywa owiń schabem osączonym z marynaty. Cebulę obierz, potnij na cząstki. Na długie patyczki ponabijaj mięsne zawiniątka na przemian z cząstkami cebuli. Szaszłyki smaż 12 minut na pozostałym oleju albo upiecz na ruszcie (w połowie smażenia posmaruj je pozostałą marynatą). Udekoruj ziołami.